06 (20) 267 9117 info@harmatcseppmasszazs.hu

Aromaterápiás illóolajos masszázs

Tulajdonképp nem is volna szükséges megjegyeznem, hogy illóolajos, hiszen kizárólag így dolgozom. Azonban ez mégis kicsit más, mint a többi. A hangsúly itt az illóolajokban van. Alapvetően ha sétálunk egy kertben, vagy csupán az utcán, folyamatosan illatokkal és szagokkal találkozunk. A konyhában amikor fűszereket aprítunk, a kedvenceim közé tartozik a fokhagymaprésből kiáramló illat, a hagymapucolás, de azért lássuk be vannak kellemesebb illatok is, mint a kertben található rózsabokor, vagy eperültetvény.

Az utcán elhaladva egy rendelő előtt, szinte óhatatlanul képesek vagyunk összerezzenni és magunkat a fogorvosi székbe képzelni, vagy éhesek leszünk pillanatok alatt ha egy étterem előtt sétálunk és egy-egy kellemes illat érint meg bennünket. A különféle növények gyökereiből, leveleiből, virágaiból és terméseiből már több ezer éve készítenek ételt, italt, gyógyszert, kozmetikumokat. Ezeket a különleges illatanyagokat nevezzük illóolajoknak. Ha közvetlenül használjuk ezeket számos jótékony hatást ismerhetünk meg általa.

Az illóolaj története dióhéjban

Igazán az elmúlt 30 évben lett nagyobb szerepe az egészségügyben és relaxációs felhasználásban az illóolajoknak. Azonban egészen az ókorig nyúlik vissza története. Egyiptomban zsiradékban áztatták a gyógynövényeket, majd napra tették. A bebalzsamozás során is már számtalan illatos gyantát és fűszert alkalmaztak.

Hippokratész, Kr. e. 460 körül azt tanácsolta a betegeinek, hogy égessenek illatosított gyógynövényeket. 1649-ben jelent meg az első híres füveskönyv, melyet Culpeper Nicholas írt arról, miként szolgálták a gyógynövényes kezelések és az illóolajok az emberek gyógyulását. Magát az “aromaterápia” kifejezést először René- Maurice Gattefossé francia parfümvegyész használta. Egy másik francia orvos, aki szinté atyja eme tudománynak 1964-ben adta ki könyvét Aromaterápia címmel. Angol nyelven Robert Tisserand vált híressé, aki számos könyvet publikált a témában.

Illóolaj a masszázs során
A masszázs során egy hordozóolajra is szükség van, mely elősegíti a hatékony bevitelt. Azonban mint mindenhol itt is vannak ellenjavallatok. Ne alkalmazzuk:
 • a terhesség első 3 hónapjában
 • magas vérnyomás esetén csak kifejezetten erre alkalmas olajat használjunk
 • érzékeny bőrűek esetén mindig végezzünk inkább allergiatesztet
 • Újszülöttek és 12 hónapnál fiatalabb babák esetében ne alkalmazzunk illóolajat
Az illóolajok aktív és passzív használata

Aktív módszerek közé tartozik a masszírozás, mely során az illóolaj- keveréket a bőrbe juttatjuk, három alaptechnika segítségével. Ezek az alábbiak ( finom érintés, gyúrás, nyomkodás). Fürdés közben, lábfürdőként, pakolás segítségével és inhalálással is használhatjuk őket. Passzív módszernek nevezzük, amikor a szobába permetezzük vagyis belélegezzük, de közvetlenül nem érintkezik testünkkel. Ide soroljuk a párologtatást, permetezést, frissítők és gyertyák használatát.

Az illóolajokat az alábbi esetekben alkalmazhatjuk

 • bőrre és hajra (pl. teafa, levendula, rózsa, római kamilla, narancsvirág, pálmarózsa, tömjén …)
 • izmokra és keringésre (pl. gyömbér, levendula, rozmaring, borsmenta, feketebors-olaj …)
 • légzőszervi problémák (pl. ezüstcédrus, teafa, eukaliptusz, rozmaring, borsmenta …)
 • emésztésre (pl. narancsvirág, borsmenta, gyömbér, levendula, bergamott …)
 • húgy- és ivarszervi panaszokra (pl. ánizs, geránium, vetiver, pálmarózsa, majoránna …)
 • terhesség és szülés során (pl. gyömbér, pálmarózsa, narancsvirágomat, muskotályzsálya …)
 • idegekre (pl. levendula, bergamott, ilang-ilang …)
Egy átlagos kezelés … vagy mégsem?

Az első találkozás alkalmával kikérdezem vendégem egészsége, jelenlegi állapotáról és a kezelés indokául szolgáló probléma jellegével kapcsolatban. Fontos tudnom, hogy vendégem milyen különleges állapotban van. Ez lehet a várandósság, egy érzelmi stressz utáni állapot, tulajdonképpen mindenkinek más. Ez alapján tudom a kezelés fő irányzatát megállapítani, majd kiválasztani a fizikai és lelki tünetekre legalkalmasabb illóolajokat. Ezt követően fontosnak tartom (ahogy minden masszázs típusnál), hogy vendégem megszaglássza az általam készített elixírt).