06 (20) 267 9117 info@harmatcseppmasszazs.hu

Bach – virágesszencia tanácsadás

Nem vagyok a gyógyszeripar kedvence, hisz igyekszem kerülni amennyire csak lehet őket. Természetesen tudom, hogy vannak olyan dolgok melyeket nem lehet elkerülni, és nem is tartozom a NEM csoportba, ahogy az IGEN csoportba sem. Bízom benne, hogy józan eszem és a belső hangok segítenek ebben mindig kiigazodni.

A Bach virágesszencia megismerését Ildikó barátnőmnek köszönhetem, aki néhány évvel ezelőtt egy komoly magánéleti krízisben segített nekem a cseppekkel és jelenlétével. A kibillent testi- lelki egyensúlyomon sokat lendített, s nem véletlenül kezdett el annak idején Edward Bach sem foglalkozni velük. Igaznak tartom, hogy a betegség sem fajtáját, sem helyét tekintve nem véletlenszerű, hanem az ok és okozat törvényét követi.

A Tibeti hangtál kezelések során rezgésekkel dolgozom. Így van ez a cseppekkel is. Szervezetünkben több millió sejt van, melyek működése, hozza létre belső ritmusunkat, más néven rezgésünket. Ha ezekben a rezgésekben változás következik be, megbetegszünk. Először fizikailag vagyunk rosszul, hisz a változás a sejtekben történik. dr. Bach a XX. század harmincas éveiben kidolgozta új gyógyítási rendszerét, mely a betegségek kezelésének szinte minden területén forradalminak nevezhető újítást hozott.

Dr. Bach élete és munkássága

1886 született Angliában és 1936-ig élt. Két hívatás volt fontos számára a lelkészi és az orvosi. Végül ez utóbbit választotta. Rövid pályafutása alatt a hagyományos orvoslástól eljutott a természetes gyógymódok kidolgozásáig, az érzelmi és a lelki gyógyításig. Húszéves korában nyert felvételt az orvosi egyetemre, amit 1913-ban végzett el. Ezután az egyik londoni kórház baleseti sebészetén helyezkedett el. Alig egy évig dolgozott itt, amikor megbetegedett, de ekkorra már ki is ábrándult a sebészetből, amit az orvostudomány legdurvább ágának tekintett. Felgyógyulását követően az orvostudomány egyéb területei felé fordulva rövid idő alatt elismert bakteriológussá vált. 1917-ben fedezték fel rákos betegségét, aminek következményeként megoperálták, de a műtét nem volt sikeres. Orvosai mindössze három hónapot jósoltak neki. Betegsége és végül sikeresnek mondható felgyógyulása meglehetősen messzire sodorta a hivatalos orvostudománytól. Élete fő hajtóerejévé a “valódi gyógyítás” keresése vált. 1930-ban karrierje csúcsán eladta londoni laboratóriumát és rendelőjét, hogy specifikusan a gyógynövények felkutatásának szentelje magát. Asszisztensével (Nora Weeks) felkutatták és feldolgozták az úgynevezett “tizenkét gyógyító” virágot.

Ezek a növények:

 • Impatiens (Nebántsvirág)
 • Mimulus (Bohócvirág)
 • Clematis (Iszalag)
 • Agrimony (Apróbojtorján)
 • Chicory (Katángkóró)
 • Vervain (Vasfű)
 • Centaury (Kisezerjófű)
 • Cerato (Kékgyökér)
 • Scleranthus (Szikárka)

Megtalálja a növények elkészítésének egyik módszerét, a “napsütéses” módszert. 1931-től fedezi fel az utolsó három gyógyírját a tizenkét gyógyító sorozatának.

 • Water Violet (Békaliliom)
 • Gentian (Tárnics)
 • Rock Rose (Napvirág)

Miután az orvosi kamara megfenyegette, hogy törli őt az orvosok nyilvántartásából, ő egyre érzékenyebbé és fogékonyabbá válik a további virágok felkutatása és feldolgozása iránt. Megtalálja a “négy segítőt”, melyek a Gorse, Oak, Heather és a Rock Water. Ingyenesen bocsájtja a londoni gyógyszertáraknak felfedezését, azzal az egyetlen kéréssel, hogy a lehető legalacsonyabb áron adják el azokat. 1934-35 között találja meg az utolsó 3 virágot az első gyógyír sorozatához, vagyis a 12 gyógyítóhoz (Wild Oat, Olive, Vine). Kolléganője segítségével  még 19 gyógyírt talál, melyeket már forralásos módszerrel dolgoz fel. 1936-ban kezdi meg országos előadókörútjait, mert bevégzettnek tekinti művét.

1938 és 1936 között dolgozta ki a Bach virágterápia rendszerét, amely a homeopátia alapelveit továbbgondolva virágkivonatok segítségével a testi és lelki betegségek érzelmi okainak kezelésére és megszüntetésére szolgál. Végül ugyanebben az évben, november 27.-én szívelégtelenség közben meghal. A mai napig vannak őrzői és továbbvivői munkásságának.

A terápia különbözik szinte mindentől, ami nyugati gyógymód. Edward Bach gyógyító stratégiáját követem jó magam is, melyet 5 pontban fogalmazott meg.

 1. felismerni a jellem hiányosságait, a szellemi félreértéseket és az emiatt keletkezett negatív reakciómintákat.
 2. ezt e helyzetet nem “leküzdeni” kell, hanem azt jelenlegi állapotként, értékelés nélkül elfogadni és nyomban “ejteni”, “már megtörténtnek” tekinteni
 3. az eddigi negatív reakciómintákra illő virágesszenciákat felismerni és erősítésül beszedni
 4. nézőpontváltás: visszaigazodni a nagy egészhez, a szellemi törvényekhez, a felsőbb énhez, a belső irányításhoz és a saját élettervhez
 5. a negatív reakciómintákat az igazi harmóniának megfelelő pozitív magatartásminták következetes érvényre juttatásával reharmonizálni.

A Bach- virágok 7 csoportja

 1. csoport – Azoknak, akik félnek: Rock Rose – Mimulus – Cherry Plum – Aspen – Red Chestnut
 2. csoport – Mindazoknak, akik bizonytalanok : Cerato – Scleranthus – Gentian – Wild Oat – Gorse – Hornbeam
 3. csoport – Azoknak, akiket a realitás túl kevéssé érdekel: Clematis – Honeysuckle – Wild Rose – Olive – White Rose – Olive – White Chestnut – Chestnut Bud – Mustard
 4. csoport – Azoknak, akik magányosak: Water Violet – Impatiens – Heather
 5. csoport – Azoknak, akik túl érzékenyek a külső hatások és mások elgondolásai iránt: Agrimony – Centaury – Walnut – Holly
 6. csoport – Azoknak, akik bátortalanok vagy kétségbeesettek: Larch – Pine – Elm – Sweet Chestnut – Star of Bethlehem – Willow – Oak – Crab Apple
 7. csoport – Azoknak, akik túlzottan aggódnak mások jólétéért: Chicory – Vervain – Vine – Beech – Rock Water