06 (20) 267 9117 info@harmatcseppmasszazs.hu
AGRIMONY – Apróbojtorján
Az Őszinteség Virága

(A látszatharmóniától egészen a belső békéig)

A Bach- virágok mindegyike egy-egy lekli kvalitást képviselnek. Ezek megmutatkozhatnak negatívan és pozitívan is. A esszencia helyreállítja a harmóniát. Az őszinteség és konfliktusmegoldó képességhez kapcsolódik. Esetében a gondolokodás és az érzelem tapasztalati síkjai közötti kommunikációs zavarról van szó. Amikor negatív lelki állapotban vagyunk, nem pazarlunk figyelmet az élet sötét oldalaira, csupán a jókkal foglalkozunk. Az ilyen alkatú személyek szava járása a “Köszönöm remekül vagyok” – abban az esetben is, ha ez nem igaz. Kellően kell ismernünk őt ahhoz, hogy felismerjük, tulajdonképpen mégsincs jól. Akinek erre a virágra van szüksége, az a külvilűg felé általában gondtalan, kedves, barátságos. Általában azért, mert bízik benne, hogy embertársai is azok lesznek vele. Mindeközben őt félelmek és aggályok gyötrik. Természetesen ez sokmindenből adóhat, de általánosságban talán elmondható, hogy anyagi gondok, betegség, munkahelyi gondok tartóztatnak fel bennünket leggyakrabban abban, hogy igazán jól legyünk. Az ilyen típusú ember, senkinek sem beszél nehézségeiről, inkább néma maradna örökké, semmint más orrára kösse, hogy mi zajlik benne. Tulajdonképpen teszi ezt azért is, hogy ne veszítse el előttünk, mások előtti méltóságát.

Kerüli az egyedüllétet, ezért szeret vállalkozni, bulikba – egyesületekbe járni. Engedékeny, kerüli a vitákat (akár kisebb hazugságba is belemegy). Sajnos sokan az alkoholban, dohányzásban vagy akár a drogokban keresik a menedéket, problémáik elől, hiszen az eufória okozta jókedv, jól elnyomja a negatív állapotukat. Továbbá azt is megállapították, hogy ritkán következetesek (szerintem azért ezzel sokunknak van gondja, ha gyermeket nevelünk biztosan). képesek rágódni egy elfelejtett telefonhívás miatt, de esetleges sexuális kudarcaik miatt is. Akár már gyermekkorban rögzödhet az Apróbojtorján állapot, amikor a gyermek önkéntelenül igyekszik megfelelni maga körül mindenkinek. Gyerekként is igaz rájuk, hogy vidámak, barátságosak, nyíltak. De jó szolgálatot tesz a növény a serdülőknek is, amikor bizonyos fejlődési szakaszokban magányosnak és szomorúnak érzik magukat.

De mi a kivezető út?

Amint elfogadja énjét egy teljes egészként, s aláveti magát felsőbb énje irányításának, változás lép be életébe. Belső erőt és állóképességet kap. Nem fogja elfojtani érzéseit. Pozitív állapotban pedig rájön, hogy minden probléma viszonylagos. Már nem csak magával, hanem a külvilág felé is tud őszinte lenni, így a kapcsolatai igaz barátsággá alakulhatnak.

Ennek az állapotnak, mivel az illető nem szeretné kifelé mutatni keserűségét, gyakorta testi tünetei vannak. Ilyen a körömrágás, hajcsavargatás, bőrkiütések, éjszakai fogcsikorgatás. Kiválóan alkalmas a növény azok számára, akik több műszakban vagy repülőtársaságnál dolgoznak, s így az alvás idejük nem stabil.

ASPEN – Rezgőnyár
A sejtelem virága

(A sötét előérzettől a tudatos érzékenységig)

A Rezgőnyár emberek túlérzélenyek, tudat alatti félelmeik rabjai. Másoktól eltérően – anélkül, hogy tudnának róla -, erősebben befogadják a kollektív síkról érkező gondolatokat, képzeteket. Tudat alatt kapnak jeleket, melyek éber állpotban nem képesek dekódolni és ez félelmet ébreszt bennük. Szavajárásuk, “az úgy félek, de nem tudom mitől”. Amikor nem képes erre a kapcsolódásra hajlamos alvajárni, rémálmok gyötrik. Az Aspen gyermekek szokták a szülőket megkérni, hogy mradjon nyitva éjszaka szobájuk ajtaja, vagy éghessen egy pici lámpa. Sokan félnek a sötétben (szinte pánikszerűen), hisznek minden babonában.

Ez a növény tökéletesen szimbolizálja a túlérzékenységet. Az ember “reszket mint a nyárfalevél”. Aki Aspent szed, megtapasztalja, hogy félelmei csökkenek, míg belső bizonyosságuk erősödik. Megtanulja, hogy a félelem mögött létezik valammi amit szeretetnek nevezünk, s ez álltal minden félelem feleslegessé válik. A növény különösen bevált alkoholistáknál, kábítószereseknél és kényszerképzetektől szenvedőknél, de bántalmazott gyermekek esetében is.

BEECH – Bükkfa
A tolerancia virága

(A megértés nélküli kritizálástól a megértésig)

A tolerancia, megkülönböztetés növénye. Általában túl kritikusan, megértés nélkül reagálunk vagy éppen ellenkezőleg természetellenesen vagyunk toleránsak, megértőek. Ez az az állapot, amit időnként mindannyian átélünk. Szubjektíven és szűk látókörűen tekintünk ilyenkor a dolgokra. Elítél másokat anélkül, hogy megismerné őket igazán (milyen jellemző ez napjainkra). Aligha van nála arrogánsabb személy. Nehéz elhinni, hogy emögött a személy mögött egy segítő ember áll, aki szebbé akarja tenni a világot. Sokszor megbánt másokat, pedig tulajdonképpen a saját tudatos bizonytalanságát leplezi csupán ezzel. Illik rájuk, a “más szemében könnyen meglátja a szálkát, de a magáéban még a gerendát sem” – közmondás. Ami számára megemészthetetlen, az másra vetíti ki (gyomor- bél traktus zavaraként jelenik meg, testi síkon). Sokszor kerülnek elő szegénysorsú családokból a Bükkfa emberek, akiknek szíve tele van gyűlölettel, csalódással. Egyfajta önvédelem az arrohóganciájuk. Azonban ez kihat a környeztükre is, s így visszahatnak előbb utóbb arra aki kibocsájtja. Gyakran valamilyen allergia formályában jelenik meg.

Nem fogadja el és elutasítja a “lélek programját”. Mi a megoldás? Megszabadulni korlátozott irányelveinktől, megnyílni felsőbb énünk felé. A kritizálás megértéssé alakul, míg másokkal szemben érzékennyé, befogadóvá válunk. Az arroganciából, tolerancia lesz. Érdemes felfogni azt a tényt, hogy a nagy óramű kis kerekeként is csak akkor vagyunk képesek működni, ha bevagyunk kötve a nagy áramlatba. Ha megtalálta magában az egység érzését, harmonikussá válik majd környezete is. A Bükkfa segíti az énünkkel való kapcsolatunk helyreállítását. Gyermekek esetében megfigyelhető a körömrágás.

CENTAURY – Kisezerjófű
A szolgálás virága

A passzívtól az aktív szolgálásig

Rájuk szokás mondani, hogy születésükkor minden akaraterejükre szükségük volt, és most örülnek, hogy élnek. Gyermekek esetében jóakaratú, engedelmes és szolgálatkészek. Mind a dícséret, dorgálás nagyon képes hatni rájuk (Iskolatársaik gyakran kihasználják őket). Ennek következtében felnőtt korukban könnyen kerülnek más befolyása alá, hagyják magukat lealacsonyítani.Gyakran az alábbi mondat hagyja el száját. “Egyszerűen nem tudok nemet mondani” – ugye ismerős?

Szenved a fáradsgától, de fel sem merül benne ennek oka. Azt sem veszi észre, hogy mások szolgálata miatt, saját életfeladatát elhanyagolja. Elismerésért, bizonyítási vágy miatt is válik ily segítőkésszé. Meg kell tanulnia, rá kell ébrednie, hogy a személyiségét az akarat építi, tartja össze, s őrködik felette. A 38 állapot közül, ezt tartotta Bach a legszenzitívebbnek. Gyakran kerül ilyen állapotba az, akinek médiumi képességei vannak, hiszen megbomlik az egyensúly. Könnyen elbizonytalanodik, megzavarható, sebezhető. Az sem elképzelhetetlen, hogy egy szekta tagja lesz, rituáléknak veti alá magát, miközben teljesen feladja önmagát. Bach úgy vélte a felnőtté válás előli menekülés állapota a Centaury.

Ez az energia segit helyreállítani akartunkkal való kapcsolatunkat (a napfonatban és torokcsakrában koncentrálódhat). A Kisezerjófűnek köszönhetően tudatosan állhat egy jó ügy mellé, de felismeri azt is, amikor bizony nemet kell mondani.